Nyitólap

Felépülés a stroke után

Bár az agyi érkatasztrófa tünetei percek alatt alakulnak ki, a javulás fokozatos, gyakran hetekbe, hónapokba, sőt évekbe telik. Első fázisa már a kórházban elkezdődik. Ennek vannak tárgyi feltételei, rendezett körülmények( felfekvést megelőző matraccal ellátott ágyak ), és a hasonlóan fontos személyi feltételek, egy összehangolt team munka.

Kezdetben passzív, majd aktív torna az ágyban, ülés, állás és végül járásgyakorlatokat jelent. Ha az izomerő megfelelő mértékű, a mindennapi élethez szükséges funkciók (pl.: evőeszköz használat, önálló WC használat) fejlesztése a következő lépés.
A stroke- és cardiális megbetegedések teljes rehabilitációs ellátásában megszokott, hogy a gyógyító team tagjai a nővér, logopédus, gyógytornász, neuropszichológus, a későbbiekben pedig, a foglalkoztató terapeuták. A gyógyulás folyamata ezen súlyos megbetegedések esetén, mint agyi történések, bénulások után, mind pedig egy infarktus után is jelentősen felgyorsítható, ha a gyógyító team munkájába minél hamarabb bevonódik az akupunktúrás orvos. Az esetek többségében az agilis aggódó családtagok vonják be az akupunktúrás orvost. A fővárosban már több rehabilitációs centrumban automatikusan, minél hamarabb részt vesz az akupunktúrás orvos, a bénult, illetve az infarktuson átesett betegek rehabilitációs ellátásának úgy mond második felvonásában. Minél korábban elkezdődhet az akupunktúrával kiegészített rehabilitáció, annál jobb eredményeket lehet elérni. Az agyvérzések utáni bénulások kezelésére kiválóan alkalmas a „cat-gut”, fonál beültetéses akupunktúra. A végtagok görcsössége hamarabb oldódik. Ezzel a módszerrel azt érjük el a betegnél, hogy elég számukra három hetente jönnie kezelésre, de a bőre alá beültettet fonalak a nap 24 órájában ingerlik a választott pontot, amíg azok fel nem szívódnak. Sebészi felszívódó fonal darabokat ültetünk a bőr alá, amik természetesen nem látszanak.
A szív-és érrendszeri problémával megkereső betegek meglepődve, örömmel jelzik, hogy csökkent a gyógyszer igényük, mióta rendszeres akupunktúrás kezelésekre járnak. Örömmel újságolják, hogy kezelésemmel koleszterin szintjük és magas vérnyomásuk stabilabban beállítható kevesebb gyógyszerrel is. Meggyőződésem hogy a lehető legteljesebb életminőséget visszanyerni, ilyen súlyos megbetegedések után az akupunktúrával kiegészült kezelésekkel gyorsabban és tartósabban lehetséges. Mivel csak háromhetente szükséges ismételni ezt a kezelést, így jól beilleszthető a komplex rehabilitációs programba, kórházi é otthoni körülmények között is. Mivel a gyógyulás így lényegesen felgyorsítható akupunktúrás kezeléssel könnyebben átsegíthető a beteg és családja mindazon a testi- lelki megterhelésen, melyet az agyi érkatasztrófa okozott. Erre a kezelési módszerre is igaz, minél hamarabb elkezdik, annál hatékonyabb.